loading...
خان دانلود
آخرین ارسال های انجمن
خلیلی بازدید : 476 پنجشنبه 15 دی 1390 نظرات (0)

هخامنشیان

برای دیدن مطالب در مورد هخامنشیان به ادامه ی مطلب بروید

هخامنشیان


شاهنشاهی هخامنشی
شاهنشاهی

 

 

 
۵۵۰-۳۳۰ پیش از میلاد

پرچم کورش بزرگ

قلمرو هخامنشیان در دوران اوج خود
پایتخت پاسارگاد, هگمتانه, تخت جمشید, شوش, بابل
زبان‌(ها) پارسی باستان
آرامی
عیلامی
اکدی[۱]
دین زرتشتی
دولت شاهنشاهی
پادشاه
 - ۵۵۹-۵۲۹ پیش از میلاد (نخستین) کورش بزرگ
 - ۳۳۶-۳۳۰ پیش از میلاد (انجامین) داریوش سوم
دوره تاریخی تاریخ باستان
 - تأسیس ۵۵۰ پیش از میلاد
 - آغاز ساخت تخت جمشید ۵۱۵ پیش از میلاد
 - گشودن مصر به دست کمبوجیه دوم ۵۲۵ پیش از میلاد
 - جنگ‌های ایران و یونان ۴۹۸-۴۴۸ پیش از میلاد
 - فتح امپراتوری هخامنشی به دست اسکندر مقدونی ۳۳۰ پیش از میلاد
 - کشته شدن داریوش سوم به دست بسوس ۳۳۰ پیش از میلاد
یکا پول دریک و سیگلوی(شگل)
امروزه بخشی از
























































هخامنشیان (۳۳۰ - ۵۵۰ پیش از میلاد) نام دودمانی پادشاهی در ایران پیش از اسلام است. پادشاهان این دودمان از پارسیان بودند و تبار خود را به «هخامنش» می‌رساندند که سرکردهٔ خاندان پاسارگاد از خاندان‌های پارسیان بوده‌است.

هخامنشیان، در آغاز پادشاهان بومی پارس و سپس انشان بودند ولی با شکستی که کوروش بزرگ بر ایشتوویگو واپسین پادشاه ماد وارد آورد و سپس گرفتن لیدیه و بابل، پادشاهی هخامنشیان تبدیل به شاهنشاهی بزرگی شد. از این رو کوروش بزرگ را بنیانگذار شاهنشاهی هخامنشی می‌دانند.

به پادشاهی رسیدن پارسی‌ها و دودمان هخامنشی یکی از رخدادهای برجستهٔ تاریخ باستان است. اینان دولتی ساختند که دنیای باستان را به استثنای دو سوم یونان زیر فرمان خود در آورد. شاهنشاهی هخامنشی را نخستین امپراتوری تاریخ جهان می‌دانند. پذیرش و بردباری دینی از ویژگی‌های شاهنشاهی هخامنشی به شمار می‌رفت.[۳]

محتویات

 [نهفتن

کشور و سرزمین [ویرایش]

پارس‌ها مردمانی از نژاد آریایی هستند که از حدود سه هزار سال پیش به فلات ایران آمده‌اند. پارسیان باستان آنان از قوم آریایی پارس یا پارسواش بودند که در سنگ‌نوشته‌های آشوری از سده نهم پیش از زادروز مسیح، نام آنان دیده می‌شود. پارس‌ها هم‌زمان با مادها به بخش‌های باختری ایران سرازیر شدند و پیرامون دریاچه ارومیه و کرمانشاهان جای گرفتند. با ناتوانی دولت ایلام، نفوذ خاندان پارس به خوزستان و بخش‌های مرکزی فلات ایران گسترش یافت.

برای نخستین بار در سالنامه‌های آشوری سلمانسر سوم در سال ۸۳۴ پ.م، نام خاندان «پارسوا» در جنوب و جنوب باختری دریاچه ارومیه برده شده‌است. برخی از پژوهش‌گران مانند راولین‌سن بر این ایده هستند که مردم پارسواش همان پارسی‌ها بوده‌اند. تصور می‌شود خاندان‌های پارسی پیش از این که از میان دره‌های کوه‌های زاگرس به سوی جنوب و جنوب خاوری ایران بروند، در این سرزمین، ایست کوتاهی نمودند و در حدود ۷۰۰ سال پیش از زادروز در بخش پارسوماش، روی دامنه‌های کوه‌های بختیاری در جنوب خاوری شوش در سرزمینی که بخشی از کشور ایلام بود، جای گرفتند. از سنگ‌نوشته‌های آشوری چنین بر می‌آید که در زمان شلمنسر (۷۱۳-۷۲۱ پ. م) تا زمان پادشاهی آسارهادون (۶۶۳ پ. م)، پادشاهان یا فرمانروایان پارسوا، پیرو آشور بوده‌اند. پس از آن در زمان فرورتیش (۶۳۲-۶۵۵ پ. م) پادشاهی ماد به پارس چیرگی یافت و این دولت را پیرو دولت ماد نمود.

مردم و خاندان‌ها [ویرایش]

هرودوت می‌گوید: پارس‌ها به شش خاندان شهری و ده‌نشین و چهار خاندان چادرنشین بخش شده‌اند. شش خاندان نخست عبارت‌اند از: پاسارگادیان، رفیان، ماسپیان، پانتالیان، دژوسیان و گرمانیان. چهار خاندان دومی عبارت‌اند از: دایی‌ها، مردها، دروپیک‌ها و ساگارتی‌ها. از خاندان‌های نام‌برده، سه خاندان نخست بر خاندان‌های دیگر، برتری داشته‌اند و دیگران پیرو آنها بوده‌اند.

بر اساس بن‌مایه‌های یونانی در سرزمین کمنداندازان ساگارتی (زاکروتی، ساگرتی) (همان استان کرمانشاه کنونی) مادی‌های ساگارتی می‌زیسته‌اند که گونهٔ بابلی - یونانی شده نام خود یعنی زاگرس (زاکروتی، ساگرتی) را به کوهستان باختر فلات ایران داده‌اند. نام همین خاندان است که در پیوند خاندان‌های پارس نیز باشنده (موجود) است و خط پیوند خونی خاندان‌های ماد و پارس از سرچشمهٔ همین خاندان ساگارتی‌ها (زاکروتی، ساگرتی) است. خاندان پارس پیش از حرکت به سوی جنوب، دورانی دراز را در سرزمین‌های ماد می‌زیستند و بعدها با ناتوانی دولت ایلام، نفوذ خاندان‌های پارس به خوزستان و بخش‌های مرکزی فلات ایران گسترش یافت و رو به جنوب رفته‌اند.

بر اساس نوشته‌های هرودوت، هخامنشیان از خاندان پاسارگادیان بوده‌اند که در پارس جای داشته‌اند و سر دودمان آنها هخامنش بوده‌است. پس از نابودی دولت ایلامیان به دست آشور بنی پال، چون سرزمین ایلام ناتوان شده بود، پارسی‌ها از دشمنی‌های آشوری‌ها و مادی‌ها استفاده کرده و انزان یا انشان را گرفتند.

این رخداد تاریخی در زمان چیش‌پش دوم روی داده‌است. با توجه به بیانیه کوروش بزرگ در بابل، می‌بینیم او نسب خود را به چیش‌پش دوم می‌رساند و او را شاه انزان می‌خواند.

پس از مرگ

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
Profile Pic
به دلیل بروز بودن سایت توصیه می شود به آرشیو سر بزنید شاید مطالب مورد نیازتان در سایت موجود باشد . نظرات شما باعث دلگرمی ما در کارمان می شود پس تمام انتقادات و پیشنهادهایتان را به ما بگویید . آدرس های سایت : tarikhiran.rozblog.com tarikhiran.rzb.ir tarikhiran.orq.ir tarikhiran.dde.ir
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • به زودی ...

    لیست مواردی که به زودی در سایت قرار می گیرند : 

    *پکیج کامل بازی ندای وظیفه  

    *فیلم ایرانی گشت ارشاد 

    *نرم افزار گوشی Uc browser 

    *بازی pes 13 

    *تم های جدید و زیبا برای ویندوز xp 

    *پکیج کامل بازی GTA 

    *فیلم هابیت 2012

    *فیلم ایرانی همه چی آرومه

    آمار سایت
  • کل مطالب : 151
  • کل نظرات : 27
  • افراد آنلاین : 7
  • تعداد اعضا : 34
  • آی پی امروز : 155
  • آی پی دیروز : 45
  • بازدید امروز : 245
  • باردید دیروز : 80
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 325
  • بازدید ماه : 325
  • بازدید سال : 35,539
  • بازدید کلی : 201,138
  • کدهای اختصاصی
    v